RT bevoegdheid

Zoals op de homepagina uiteen gezet is, houd aiRFürste zich bezig met diverse opleidingen en Trainingen. Op deze pagina meer tekst en uitleg over de RT.

RT praktijk cursus in 6 lesavonden en examen vanaf je eigen pc thuis.

Vliegen is fantastisch, maar dat hoeven wij je niet meer te vertellen!
De spanning, de kick, de eerste solo. Niet te evenaren!  Alles komt tegelijk:  checks, snelheid, hoogte, instrumenten, én andere vliegtuigen! Communicatie is van levensbelang  in de luchtvaart, vandaar dat vliegschool aiRFürste veel aandacht besteedt aan communicatie tussen vlieger en toren en vliegers onderling. 

Wie kan deelnemen aan een RT praktijk cursus?

Alle vliegers: vleugelvliegtuig vliegers,helikopter vliegers, zwevers, ballonvliegers, para-moteurs, drone-vliegers en partners. 

Vliegschool aiRFürste verzorgt zelf de theorie- en praktijklessen en is door het ILenT bevoegd om het RT-examen te toetsen. 

Doel van de cursus:
Opleiden tot het examen RT-praktijk. Met deze RT-cursus oefen je tijdens de  6/7 lessen allerlei situaties die je op de grond en in de lucht kan tegenkomen. Je leert je goed voor te bereiden op de standaard gesprekken tussen jou en de toren, zoals het opvragen en op de juiste wijze herhalen van aerodrome informatie. Maar je leert ook alert te zijn op berichten van andere vliegers of onverwachte instructies vanuit de toren die voor jou relevant kunnen zijn. Denk je eens in wat er kan gebeuren als je niet hebt gehoord dat door de veranderende wind het circuit is omgedraaid!

Het examen:
Het examen wordt door een examinator afgenomen. De instructeur bepaalt of de 6 lessen voldoende zijn afgesloten en of de cursist mag deelnemen aan het RT praktijkexamen. Elke cursist die examen mag doen, krijgt een datum en tijdstip door wanneer hij/zij kan inloggen om het examen af te leggen.

Inhoud van de cursus:

 • 6 online lesavonden van 2 uur
 • Een cursusboek
 • De benodigde kaarten: actuele VFR kaart/ IFR enroute/approach kaarten
 • Software voor het installeren van de radio en transponder

Benodigdheden voor de cursus:

 • Een computer met TEAMS.
 • Koptelefoon met microfoon (of oortjes van uw telefoon)
 • Pen en papier om notities te maken   

Opzet van de cursus:

De cursus wordt online gegeven dus dat scheelt reistijd!  Het gesprek zal via Internet verlopen met meerdere cursisten tegelijk.  Dit vereist veel discipline en een rustige  omgeving.

Na het inloggen verschijnt op je monitor een transponder en een radio. Elke cursist krijgt een virtuele vlucht  van A naar B via C uit te voeren  aan de hand van oefeningen uit het cursusboek. De instructeur speelt de rol van verkeersleider die tussendoor verschillende opdrachten  aan de cursisten geeft of informatie verzoekt.  Door met de muis op de verschillende knoppen te drukken veranderen de codes en/of frequenties. Er hangen tijdens de les meerdere vliegers in de lucht dus ook hier moet je op je beurt wachten  voordat je de zendknop indrukt!

Aantal deelnemers:
Het aantal cursisten per sessie is minimaal 2 en maximaal 6.

Kosten:
De kosten voor deze cursus zijn € 375,-, inclusief examen en certificaat. Voor IFR zijn de kosten € 400,-.
Zie de Algemene Voorwaarden onderaan de pagina.

Startdatum:
Wordt in overleg vastgesteld, en is dus op elk moment mogelijk.


Aanmelden kan via het aanmeldformulier of via e-mail:  info@airfurste.nl

The RT course is for all pilots, fixed wing, helicopters, gliders, para motor, balloons and drone pilots;

 1. The course is given online and consists of 6 lessons of 2 hours either during the day or in the evening; 
 2. The cost of VFR RT licence is €375,- and for IFR RT licence €400,-;
 3. You need a computer (laptop) and you can use a headset to speak and listen through or use the laptop microphone and you can use the earphones of a mobile;
 4. Communication via Teamss.

Algemene voorwaarden aiRFürste RT.

Voorwaarden volledige RT-cursus inclusief examen:
*Afmelden
De RT-cursus wordt in een korte tijd gegeven, hetgeen betekent dat een ieder alle lessen moet volgen om examen te kunnen doen. Mocht de cursist om welke reden dan ook verhinderd zijn, meld dat dan 24 uur van te voren. Met overmacht word uiteraard rekening gehouden. Indien de docent verhinderd is, zal dat uiteraard ook ruim van te voren bekend gemaakt worden. In overleg met de cursisten zal een nieuwe datum voor die les gepland worden.
*Betalingsvoorwaarden
Het bedrag van €370,00 (VFR) €395,00 (IFR) moet minimaal 2 weken voor aanvang van de cursus op de bankrekening van aiRFürste gestort zijn om deel te mogen nemen aan de cursus. Extra (inhaal) lessen kosten €60,50 per sessie.
*Doorgaan van de cursus
aiRFürste houdt zich het recht voor om de cursusdatum te verplaatsen bij onvoldoende deelnemers. Het kan gebeuren dat door toedoen van een storing in de communicatie of de software, bij de docent of een van de cursisten, een sessie geheel of gedeeltelijk uitvalt. Als het probleem zich voordoet bij een van de cursisten, dan zal de docent verder gaan met de rest en die les met de betrokkenen inhalen op een andere datum.